Hur gick det egentligen i Danmark?

IMG_3439

 

Med abborre som en utav mina absoluta favorit fiskar, tar jag och mina fiskekompisar alltid en tur ned till Danmark per år.

 

Det är höstfisket i bräckvattnet som lockar där större stim med ganska vuxna abborrar som samlar på ett relativt litet område som lockar.

 

Eftersom jag varit utan riktig blogg en stund och dessutom inte lagt upp nåra direkta bilder på FB från resan, tänkte jag här berätta hur det egentligen gick!

 

Jag kan ju säga att resan ned till Danmark började illa, riktigt illa!

Redan bara några mil söder om Strömstad  (taggad och glad som jag var) rasade allt! Min bil gav mig ett redigt ”fuck you” och bestämde sig för att få motorhaveri… Ja, ni kan ju tänka er alla ord som kom utav min mun just då.

 

Men vi skulle ju till Danmark, så bilen fraktades in på en verkstad i Dingle och med hyrbilen fortsatte vi ned till Göteborgs omårdet för att möta upp Martin Falklind och Maria Ålander som skulle hänga med denna gången.

 

 

Efter många mil, oroliga tankar om bil och någon macka senare kom vi ned till den blåsiga och gråa Tangloppen Camping.

 

Andreas, Kristoffer och Peder (fiskepolarna) var redan på plats och vi var minst sagt nyfikna över hur fisket hade vart det senaste dygnet.

Men också här mötte vi en liten vägg: fisket hade vart lite halvtrögt.

 

Men den halvtråkiga rapporten skulle inte förstöra min optimism!

 

Första fiskedagen märkte vi fort att stimmen hade inte gått in i kanalen ännu, där var det ganska dött, med bara någon enstaka abborre som högg då och då.

Vi blev lite desperata och började söka oss utåt, mot det öppna havet, men det enda som hände här var att min sula på vadarskon lossnade…

IMG_3059

 

Så, tillslut bröt vi isen och hittade fisken inne i dammen bredvid kanalen!

 

Det började nappa, men att kalla det hugg-bonanza är bara jättefel, det var tydligt att abborrarna var sura och om detta var på grund av väder, eller att slussen var stängd kan tänkas!

 

För varje abborre som kom upp var det mycket fokus bakom, den vanliga ”abborren är på gång-jiggningen” fungerade helt enkelt inte, utan nu var det finesse-jiggning som gällde!

 

Med små, små men snabba och korta ryck med handleden, så att jiggen liksom bara studsade nära bottnen fick vi abborren till att ta.

Det var tydliga huggperioder och i någon timma kom huggen hårt och jiggen satt långt inne i käften, den andra timmen kände man enbart små dragningar i jiggsvansen.

IMG_3095

 

Mitt sinne blev allt mörkare: bilen var vrak invändigt, vädret var allt annat än bra och jag hade ännu ingen fet abborre att skryta med…

 

Men så satt den där helt plötsligt, en riktig fet och högryggad sak, dryga 1,2 kilo! Denna abborren räddade min dag och min resa!

IMG_3064

 

Den gav mig bevis på att stimmen finns här inne och det gäller bara att nöta på.

 

Så med ett lättare sinne mötte vi en dag ett par riktigt trevliga svenskar som hade rest ned hit från Skåne för att försöka fånga storabborren. Vi pratade om fisket här nede, vilket dessa killar hade mycket erfarenhet med och vi alla kom överens om att vi kanske är lite för tidiga iår.

Vi började prata jiggar och dom här killarna hade nästan med sig en hel jiggbar!

 

Jag fick priviligiet att få en av killarnas jiggar för att testa, det var en stor paddle tail shad från märket ”Delalande” (om jag stavar rätt..) med en rullande gång.

Jag trädde på jiggen på ett ganska lätt jigg huvud, så att den skulle få en ganska flummig gång i vattnet.

Med en gång började abborrarna att hugga!

IMG_3116

 

Denna jiggen fungerade såpass bra att den tillslut blev sönderiven av borrarna och jag hann faktiskt inte ta några bilder på den…

 

När denna underbara jigg hade gjort sitt, använde jag Westin Mega Teez och den fungerade utmärkt för dessa tröga abborrar med sin mjuka svans.

 

Med andra ord gick ändå denna resa till Danmark bra! Jag fick ju några fina över 40 centimeter, efter mycket slit.

 

Dom flesta i gänget fångade några fina borrar och till och med kom en brun, lekfärgad havsöring närmare 5 kilo upp en sen kväll! Det var Peder som fick en ordentlig fight på sitt abborr spö!

IMG_3119

 

Men vi var alla övertygade om att vi var lite tidigt ute iår, men som alltid så finns det ju inget facit över detta fisket. Något år har vi vart för sena, andra gånger mitt i prick!

Det som är säkert är att om man reser ned hit från och med början av Oktober och framåt, så får man iallafall fisk, men man kanske får slita lite mer.

 

Om  inte fisken hugger villt, utan att det kommer upp någon sporadisk abborre här och där, så betyder det heller inte att det är fisktomt, dom är kanske bara riktigt, riktigt tröga.

Då hjälper det att fiska av riktigt noga och fiska långsamt, samt prova dig fram tills du hittar den rätta jiggen!

Här är ett litet klipp på en rejäl hugg miss…

 

För en abborre-fantast rekommenderar jag detta stället starkt!

Ta med några fiskekompisar och kom ned hit, kanske du träffar fisket när det är som bäst och det är hysteriskt roligt!

 

Om du går i tankarna om att köra ned hit till hösten bör du ta med:

 

  • Vadarbyxor, med vadare blir du mer flexibell, men det är inget måste.
  • Jiggspö och rulle, ca 7-8 fot långt med styv aktion och en kastvikt på mellan 10-25 gram. Här nede kan det fort bli mycket vind och då behöver du lite tyngre jiggskallar.
  • Ett gott gäng jiggar med olika jiggskallar, var klar för allt!
  • Bra kläder, vädret här nede under hösten kan bjuda på alla möjliga överraskningar!
  • Ett bra kompisgäng!
  • En fungerande bil….

Bor du i Skåne är en dagstur perfekt, då Ishöj hamn ligger endast drygt 40 min från Köpenhamn. Men bor du längre bort är det mycket behagligt att hyra sig en stuga rätt vid fiskeplatsen på Tangloppen Camping!

Har du några frågor ang. fisket här nede så skicka ett mail till: thinkfishy@hotmail.com.

Kanske vi ses till hösten?

 

Think Fishy/

Emma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s