Absolut frånvaro.

Efter att väder kanalerna tjatat om mildare väder fick jag lite bråttom, bråttom att komma ut på isen. Så att man ialla fall hinner att kommer ut en tur i löpet av vintern!

IMG_3583

Med en dålig vinter (ismässigt), då vattnet frös enbart några centimeter, så kom det enorma mängder snö som isolerade, var det inte lätt att spendera dagarna ute på sjön.
Men nu försvann snön och isen har blivit gångbar på flera ställen, men inte optimalt.

Efter att ha fått lite ”isfiske-panik” tog jag kontakt med en fiskepolare som jag senast fiskade med på isen i 2013 som också var sugen på lite abborr fiske på isen!
Vi bestämde oss igår för att köra favorit i repris och dra ut på samma sjö som för tre år sedan: Akersvannet.

Denna sjö och dess fiskebestånd har dom senaste åren fått ordentligt med stryk av illegalt rovfiske och markägare som börjat tjuta när det varit för sent…
Denna sjö hade ett enormt potential när det gäller alla tre rovfisk arter: gigantisk gös, mycket storväxt gädda och brutala abborrar… Nu är dom stora gösarna och dom feta gäddorna ett minne blott, tack vare ignorans och generell dumhet.

Ett fiskebestånd som jag fortfarande har haft lite tro på är abborren, här har det inte varit det där hysteriska presset och det kan hända att gäddan och gösens frånvaro gynnat abborren, men det kan också ha påverkat beståndet negativt… Men hoppet är ju där!

För tre år sedan la jag en del tid på denna sjö efter abborre på isen och det var ett riktigt roligt fiske med drop shot! Det kom upp skapliga abborrar på lätta prylar.

Igår var jag riggad med drop shot och ett helt nytt isborr (Mora Chrome) och hög fiskefeber.

När vi gick ut på sjön som hade blivit till en super blank spegel av mild vädret, tog vi oss varsamt fram. Akersvannet är lynnigt och isen kan gå från 15 centimeter till bara ett par, så vi borrade oss ut och undvek partier som såg lömska ut.

Väl inne i viken upptäcker vi att den bästa djupbranten är täckt av riktigt dålig is, den blanka spegelen gick över till en grå och ”slush liknande” yta, efter ett prov borr var det helt oaktuellt att närma sig detta område…

IMG_3597

Vi fick fiska så nära vi kunde och i resten av viken, jag med min drop shot rigg och Morten med pimpel.

Abborren lyste med sin frånvaro, så vi testade grundare och helt in i vassen på vissa ställen.
Att fiska drop shot riggen extremt sakta eller lite mer aggressivt spelade ingen roll, abborrarna ville helt enkelt inte!
Då började jag söka mig bort mot den andra kanten av viken, där jag faktiskt aldrig fiskat förr, varken från båt eller is.
Jag borrade upp en serie med hål, i en slinga som gick från djupt till grunt vatten. Så fiskade jag av alla hålen noga och tillbaka igen före jag gjorde en ny slinga.

Det hände alltså inte en skit! På denna sjön brukar man ialla fall ändå få ett bra gäng med mindre borrar en riktigt trög dag…

Efter en lunch, trevligt fiskeprat och otaligt många hål senare bestämde vi oss för att fiska hela kanten fram till bilarna.

Då hugger det! Miniatyr spöet bugar och även lite lina dras ut från den pyttelilla rullen.
Detta är en fin abborre tänker jag! Men nede i hålet blir faktiskt lite besviken, det är en gädda och den är pinsamt liten!

IMG_3609IMG_3616

Men ändå har jag ett leende på läpparna, det var ju fisk!
Efter mini gäddan tändes gnistan på nytt igen och man borrade en del hål till.

Men hålen efter gäddan gav inte så mycket som ett napp i jiggsvansen.
Abborrarna som brukar vara talrika här, lyste med en absolut frånvaro…

Frågan ”varför?” ställer man sig alltid när en fiskedag inte går helt som man förväntar och denna dagen finns det kanske flera förklaringar?
Hittade vi helt enkelt inte stimmen?
Var det sjunkande lufttryck som gjorde att abborrarna surade till?
Var det den drastiska snösmältningen?
Eller är det så dramatiskt att Akersvannet har blivit såpass skadat?

Jag hoppas innerligt att jag inte får ett ”Ja” svar på den sista frågan, att hela Akersvannets fiskebestånd är frånvarande, att dumhet, ignorans och den icke existerande fiskeförvaltningen och restriktioner har tagit död på en sjö som tidigare skulle kunna leverera flera norska rekord…

Jag vill inte tro 100% på detta, även om det lutar starkt åt en extrem nedgång i fiskebestånden, så jag kommer till att fortsätta min jakt på att det fortfarande simmar praktexemplar i denna sjö, så får tiden visa hur illa markägarna egentligen har tagit vara på denna sjön!

Förutom abborrens frånvaro, deprimerande tankar och osäker is var detta en fantastisk vacker dag med ljuset som gjorde att det nästan kändes som om man gick på en spegelblank isfri yta och mycket trevlig sällskap!

Mitt nya isborr, Mora Chrome, som jag fått i uppdrag att testa blev jag mycket positivt överraskad över! Jag som vanligtvis kör med ett UR Rantanen fick positiva vibbar. Mora Chrome skärde som smör och isen bara gled av bladen och kronan, så detta kommer vara med på varje tur (om inte isen också börjar lysa med sin frånvaro…), dessutom ser isborret jäkligt snygg ut!

Mora Chrome

Thinkfishy/
Emma

Skitt Fiske

2 thoughts on “Absolut frånvaro.

 1. Roligt med nystartad blogg! Blir att läsa och inspireras. Och ja jag fiskar väldigt mycket nu. Har vart en period av mkt fiske efter rovfisk men jag är ju metare i själen, eller ja jag kör allt hela tiden. Trist att läsa om akersvannet, det var ju en kanonmysig sjö😞. / Magnus

  Like

  1. Tack Magnus :)!!
   Super kul, vad fiskar du mest nu då? Hur är isläget i Trestad nu?
   Ja, kommer ett till inlägg idag om Akersvannet, lite mer detaljerat om vad som hänt och en jäkla massa skäll ;)!
   Ha en gör go helg!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s