Akersvannet – Ett minne blott?

 

IMG_5657

När jag i går skrev om veckans isfiske tur på Akersvannet, där jag också klagade lite över tillståndet i Akersvannet väcktes ännu fler tankar och jag blev helt enkelt förargad!

Så nu kommer jag att lätta ännu mer på trycket, skälla lite till och berätta lite om hur denna sjön en gång levde.

Nästan med en gång då jag började utforska fiskemöjligheterna i mitt närområde i Sandefjord fick jag höra namnet ”Akersvannet” från flera, många gånger.
I sjön gick det både faktiska rapporter och rykten om kanske Skandinaviens största gösar, helt bisarra gäddor och monster abborrar.

31105_395626348478_8282758_n

Min utforskning av denna sjön började som en jakt efter en redig gös, som då ännu inte fanns på min merit lista.
Jag började mina äventyr här med en hyrd robåt och jag rodde hela sjön runt, varje kväll efter jobbet.
Dessa roturer gav alltid fisk, skapliga gäddor och abborrar, samt en hysterisk upplevelse med en stor trekrok djupt begravd i handen och ett 8timmars långt sjukhusbesök….
Men så fick jag äntligen låna både elmotor och batteri av en bekant och möjligheterna blev ännu större.

Efter ytterligare timmar på sjön, satt äntligen den efterlängtade gösen! En bastant bit på 6,6 kg som bet över en trollad Rapala Deep Tail dancer. Samma dag landades yttreligare gösar på mellan 2-4 kg.

Efter detta, som jag tyckte då, var ett fantastiskt fiske blev liksom Akersvannet en sjö som jag besökte ofta, både på jakt efter gös och stor gädda.

Men för varje år gick det längre och längre mellan varje rovfisk och under mina besök i 2015 har listan över landad fisk varit skrämmande liten!

IMG_6497Storabborr4

Fiskdöd.

Akersvannet har tidigare drabbats av ”naturlig” fiskdöd, just för sjön är omgiven av åkrar, vars näring rinner rätt i sjön som gör vattnet extremt näringsrikt och grumligt. Eftersom sjön också saknar något riktigt in- och utlöp blir det dåligt med genomströmning av friskt vatten.
Under varma sommardagar kommer alg-blomningen igång ordentligt och tappar vattnet på syre.
För mellan 15-20 år sedan drabbades Akersvannet av en mycket aggressiv alg-blomning av en speciell typ utav alger som ställde till enorma problem.
Det blev helt enkelt massdöd av enorma delar av fiskebeståndet, personer som var på plats vittnar om helt otrevligt stora gösar och gäddor som låg livlösa inne i vassen…

IMG_6873IMG_6875

Före denna fiskdöd var Akersvannet det perfekta paradiset för en predatorfiskare!
Jag känner många fiskare som spenderade sin tid på sjön under denna tid och rapporterna är nästan helt overkliga!
Att ta gäddor över metern var liksom inga konstigheter, heller inte att jigga gös, då medelvikten låg på mellan 4-7 kilo!
Abborrarna var för det mesta utav av specimen storlek.

En alg-blomning kan man liksom inte beskylla någon för, visst är det övergödningens fel, men här kan man inte gå till attack mot bönderna… Sjön hade ju ändå dåliga förutsättningar för att klara av heta värmeböljor med alger.

Men, efter fiskdöden började faktiskt fiskebestånden att klättra uppåt igen och detta med ganska hög fart, egentligen tack vare det höga näringsinnehållet i vattnet.
Det var bara ca 3-4 år sedan Akersvannet levererade många gösar över 10 kilo och medelvikten på gäddorna var inte helt galen.

Jag tror alla gösfiskare har hört om Akersvannet och dess monstruösa gösar. Dessa rapporter går helt ned till Tyskland, då tyska sportfiskare söker sig hela vägen upp till Stokke för att landa ett praktexemplar.
Det är ju inte svårt att fatta att denna sjö hade ett enormt potential när det gäller sportfisketurism?
Det är ju inte svårt att förstå att sjön skulle kunna dra in pengar till både lokalsamhället, markägare och förening?

IMG_9333

Tydligen var detta jättesvårt för markägarna att förstå….
Det som nu har slaktat Akersvannet är olagligt rovfiske som har härjat i sjön i några år.
Det har bedrivits organiserat kommersiellt fiske efter gös, gädda och lite abborre av ”fiske ligaer” som både sätter garn och långlinor, i den grad att fisken har tagit slut?!!

Flera ivriga sportfiskare, jag och föreningen ville få ett slut på detta innan det för sent för ett par år sedan och startade en diskution om hur/vad man kunde göra innan det var för sent?
Vi försökte ge ämnet uppmärksamhet i media och konfrontera fiskehandlare som tydligt inhandlat gös fångad från sjön.
Allt detta engagemanget går självklart rätt åt skogen när alla markägare runt sjön inte klarar att varken komma överens över en samlad ordning av regler, förvaltning eller restriktioner och i tillägg rent utav skiter fullständigt i vad som händer.
Dom som vill något får ingenting gjort så länge det är några markägare som inte bryr sig eller inte orkar lägga sig i debatten.

Så i fjol sommar blommade ämnet upp igen, för då insåg faktiskt dom flesta markägare att ”ojdå, det finns ju typ ingen fisk kvar här??” och flera mediakanaler tog upp Akersvannet i ljuset.

En sak med detta var ju att det var jättebra att Akersvannet fick såpass mycket uppmärksamhet och att till och med polisen började ta lite åtgärder, för detta skrämde ju bort en del av tjuvfiskarna.
Men den andra saken är ju:
Markägarna står och är förtvivlade över tillståndet i sjön, dom klagar och grinar, MEN detta kunde tagits hand om för längesedan, detta tjuvfisket har ju delvis tillåts! Det organiserade rovfisket har ju ni låtit hålla på och hålla på??

Det är ju faktiskt så att det är upp till er markägare att ta upp ämnet, diskutera och komma överens om vad och hur ni ska gå till väga för att förhindra sånt här?
Utomstående som vi ivriga sportfiskare och föreningar har ju faktiskt inget att säga eller inget vi kan göra, så länge ni sätter er på bakbenen och inte är med på det?!

Efter att Akersvannet fick sin uppmärksamhet och efter att markägarna gråtit färdigt, kom det då en plan eller sattes det några regler som Akersvannet behöver för att bygga upp sitt bestånd igen? Blev det begränsningar och restriktioner iform av mini/maxmått på fisken, max antal fiskekort, fisketillsyn och kontroller satt i verk?

Ååh nej du!!
Akersvannet blev lämnat i diket för att dö, ”det är säkert för sent, vi orkar inte” är det tankesättet jag ser framför mig att ni har.
Ett utav kanske Skandinaviens f.d bästa predator vatten, som kunde generera i pengar både till dig som markägare, samhället du lever i och den lokala föreningen är nu en saga blott.

För att sjön någonsin skulle ha en chans till att restaurera sig och kanske komma tillbaka starkt med dessa praktexemplar av fiskar, är åtgärderna drastiska och kräver tid, lång tid.
Sjön skulle vart stängd en lång period, låta bestånden återhämta sig.
Sedan skulle det blivit satt hårda regler som följes upp, som: max antal fiskekort per dag, maximal mål på gös, gädda och abborre, regler för hur djupt en får fiska gös på för att underlätta återutsättning, satsande på förutsättningar för att bedriva en vällyckad sportfisketurism i form utav stugor och uthyrning av båtar med elmotor osv.

Hade inte detta varit något?
Hade du som sportfiskare velat köpa en helg vid detta vatten om det nått sin topp?
Hade inte detta vart värt det?

IMG_9293

Detta är ju självklart bara önsketänk från min sida och helt säkert från andra predatorfiskare, men chanserna för att detta önsketänk någonsin blir verklighet är nog skrämmande små…

Jag kan inte hjälpa att jag blir lite bitter av dagens hälsa i sjön, jag har otroligt fina minnen, fantastiska fiskedagar och upplevelser härifrån. Allt detta förblir nog tyvärr minnen.

Skärpning markägare, tänk större och längre nästa gång! Svälj er jäkla stolthet och hör lite på andra och framför allt, ta er upp utav sandlådan och lär er komma överens!

Om det är någon utav mina läsare som har haft turen förbi Akersvannet det senaste året med en fiskerapport full av hopp, skicka gärna iväg ett mail till mig!

Är det för sent eller inte, vad tror du?

Think Fishy/
Emma
Skitt Fiske

10 thoughts on “Akersvannet – Ett minne blott?

 1. Innlegget er et flott initiativ, Emma. Flere må nok bli SINTE for at en skal få fram alvoret – og mulighetene – her. Sportsfiskere, grunneiere og reiselivsbransjen må ha en dialog for å komme opp med konstruktive planer til forbedring og senere bærekraftig utnyttelse. Vi trenger gode fiskevann og natur vi kan være stolte over, og som er attraktive for fiskere i inn- og utland.

  Like

   1. Veldig interessant. Vi er i dialog med Fylkesmannen i Buskerud i flere sammenheng, både Steinsfjorden, Krøderen og i generell sammenheng. Mange flotte fiskeresursser som må forvaltes riktig.

    Like

  1. Tidligere har Brøderne Berggrens i Sandefjord vart misstenkte, men dette har det blitt stopp på virket det som. Sen har jeg hørt om flere fiskeforhandlere som jeg personligen ikke kjenner til.

   Like

   1. Hvem har mistenkt Berggren? Jeg jobbet der i 10 år og så ikke en enest Gjørs, men en gjedde som var fisket i Goksjø! På de 10 årene hadde jeg også tilgode å høre om noen som spurte etter gjedde og gjørs. Jeg spurte derfor Berggren om det markedet hadde eksplodert siste tiåret, noe det ikke hadde. Jeg tror du er på ville veier når du prøver å plassere omsetning av disse artene hos vestfolds fiskehandlere, og at omsetningen er så stor at den utgjør et problem. Blir nesten som å omsette Karus i fra bugårdsdammen! Vannkvalitet og østeuropeere er nok kildene til nedgangen og ikke kommersielt fiske for omsetning i vestfolds fiskehandlere!

    Like

 2. Ok Geir, dette var ju meget positivt å høre :-)!
  Det er de ryktene jeg fått med meg av de jeg pratet med, samt noen misstenkelige telefonsamtaler med fiskehandleren, men som sagt tidligere: jeg har ikke med 100% sikkerhet nevnt Berggrens som “gjørs-handlere”. Da var det bra att få det 100% tydelig!
  Hvor de andre “misstenkelige” fiskehandlerne befinner seg eller hvem de er, har jeg ikke på papir.
  Og det er helt klart at det er en kombinasjon av folk fra østen (bristende informasjon kombinert med organsiert rovfiske) og dårlig vannkvalitet som kjørt Akersvannet i grøfta.
  Vi får bare håpe på at vi klarer å få til en ordning sammen med grunneiere for å få vannet på beina igjen.
  Men supert at det da ikke har blitt handlet noen gjørs inn på Berggrens 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s