Är vi inte alla lika?

I Sverige och Norge hittar vi hundratals olika fiskearter, både i sötvatten och i saltvatten.

Alla olika fiskarter lever i olika miljöer, olika djup och äter lite olika.

 

När det finns så många olika arter och förutsättningar för fiske, så blir det ju naturligtvis många olika sportfiskare!

 

Dom flesta sportfiskare riktar in sig på sin grej, sin art och sitt speciella fiske.

Någon vill helst fiska djupt i havet med tunga prylar, andra vill enbart fiska med fluga.

IMG_4759

 

Med en sån här mångfald bland fiskare, och att dessutom fiskare är lite halvspeciella människor, blir det många åsikter och meningar om vilket som är det ”rätta” fisket.

 

Några är mindre radikala och tycker starkt att fiske handlar om att komma ut i naturen, så får man se vad som hugger, medans andra är fast bestämda på att man är bara en äkta fiskare om man fiskar efter denna arten, i denna typ av vatten med dessa prylarna.

Ja, i sportfiskets värld samlas en stor mängd av starka åsikter.

 

Jag slår vad om att oavsett om du är spinnfiskare eller flugfiskare, så har du mottagit lite ”mobbning” av den andra parten just för att du håller på med den typen av fiske som den andra inte gör. Denna ”mobbningen” har självklart många gånger glimten i ögat, men det är tillfällen där diskutionerna blir lite väl heta.

DSCN4068IMG_3199

 

Vad är det ”rätta” fisket?

Den frågan har ett ganska simpelt svar enligt mig: det rätta fisket är vad DU personligen får ut något av, det fisket DU har glädje av!

 

Jag hittar fiskeglädje i många sorters fiske, men det är vissa grenar som jag låter bli att utöva, just för att det inte är min grej och att jag inte får mina fiskebehov tillfredställda.

 

Som för exempel tycker jag det är långt borta för mig att stå med flugspöet i ett skogstjärn, där det garanterat inte går större öring än kanske 500 gram. Ska jag ha glädje av flugfiske vill jag helst ta med det till havet, Island eller där det faktiskt går riktigt stor fisk.

Så jag har många gånger skämtat till det med personer som finner ro av denna sorts fiske, med en stor glimt i ögat såklart!

 

Men när jag fiskar abborre, så kommer ju faktiskt inte dom där högryggade 40 centimeters monstren upp på löpande band… Det blir faktiskt ganska ofta så att man står och jiggar upp abborrar som max väger runt 500 gram, och grejen är den att jag tycker det är våldsamt roligt!

IMG_1735

 

Så det är ju typ samma sak bara olika vatten och olika arter?

 

Denna mångfald i sportfiske världen tycker jag är mycket spännande, att en hobby/passion kan bli så himla bred?

Att fiskebutikerna blir fyllda av alla möjliga prylar, just för att tillfredställa så många olika fiskare som möjligt!

Det finns så mycket kunskap och lärdom i sportfiske världen: om allt från insektsliv runt just den bäcken, månfaser, vad som gömmer sig i tången, jaktströk för rovfiskar och så mycket mer!

 

Att vi, lite halv konstiga sportfiskare vet så mycket om allt som har att göra med just vårt fiske.

 

För egentligen så drivs vi alla av samma sak, nämligen sportfiske. Så länge du tillbringar din fritid med ett spö i handen, oavsett stil eller arter, så hamnar vi alla i en och samma låda, nämligen sportfiske.

IMG_6611

 

Tänk om alla skulle jigga abborre, varenda sportfiskare i Skandinavien? Men hur kul hade det vart?

Är det inte din egenhet och just ditt personliga fiske som gör denna sportfiske världen värd att leva i?

Det tycker jag iallafall! Det jag håller på med gör mig lycklig och jag är glad över att andra sportfiskare har sitt lilla område som gör dom glada, då blir ju hela grejen interessant??

 

Många av er känner säkert likadant som mig, många av er fiskar säkert något helt annat än mig, jättebra!

 

Det jag inte är så imponerad över är dom få i vår lilla värld som helt enkelt inte respekterar andra former av fiske. De som sätter sitt eget specialiserade fiske så högt upp på en pedistal att det blir pinsamt…

 

Så fort dom får chansen så rackar de ned på andra fiskare som inte håller på med det samma, de kan också bestämma sig för att racka ned även på folk som gör detsamma, men enligt dem själva är det inte ”plats” för flera överst på pedistalen.

 

Dessa typer av människor har också en form av hybris, dem kan allt (och då menar jag ALLT) om detta fisket och helst om allt annat fiske också.

 

Enligt dom själva är allt annat sportfiske rent skräp och ser ned på alla oss andra.

 

Helst ska det fiskas med mycket specifika märken och noga utvalda prylar, så även om en annan fiskare fiskar efter detsamma så är han/hon vatten värd om dom inte fiskar med det spöet eller den tafsen…

 

Som sagt, dessa typer imponerar mig inte ett dugg och jag tycker det blir väldigt pinsamt. Som tur är detta absolut inte majoriteten bland sportfiskare och kanske flera av er läsare har inte stött på en sådan person ännu.

 

Men till dessa inskränkta och diviga sportfiskare med tunnelseende: Hallå, ni fiskar och vi fiskar! Detta är fiske vi pratar om, inte någon jäkla topp idrott eller komplicerad vetenskap… Väx upp!

 

Så länge du och jag står vid ett vatten med ett spö i handen är vi faktiskt ganska jäkla lika, vi gillar bara lite olika!

IMG_6838

 

Så till alla gäddfiskare, jiggfiskare, trollingfiskare, flugfiskare, specimenfiskare, karpmetare, artsjägare m.m :

 

Det just NI håller på med är spännande, ERT fiske gör sportfisket interessant och framför allt, fiska med det/ efter det DU får glädje av!

 

Är det någon av er som råkat ut för den nämnda typen av fiskare?

Berätta gärna i kommentarfältet!

 

ThinkFishy/

Emma
Skitt Fiske

2 thoughts on “Är vi inte alla lika?

 1. Bra skrivet!. Och Oooooh ja om jag har hittat dessa netativa fiskenazister hehe speciellt på forum så som facebook etc, min blocklista är nu fylld med namn så efter ett år av blockerande så har jag fått rätt trevlig ton på forumen. Och jag märker i vissa trådar på forumen fortsätter samma personer att klanka ner. Jag ser inte vad dom skriver men jag ser att många är irreterade på en viss person å att av 15 inlägg är 15 av samma person för den som tjafsar är blockerad så jag inte ser hehe. Så tacklar jag “problemet” att ge sig in i discussion lärde jag mig tidigt är lönlöst.

  Tack för ett bra inlägg

  /Matte som flugfiskar HELT fel… favorit fisken är abborre… 😉

  Like

  1. Tack Mats :)!
   Ja, folk bryr sig alldeles för mycket om vad andra gör, något dom inte har något med att göra! Folk borde fiska mer…Inte klanka ned på likasinnade :)!

   Kör hårt!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s