Vårens äventyr.

Välkomna tillbaka, eller ska jag kanske välkomna mig själv tillbaka till vardagen efter ett par veckors semester?

Jag måste erkänna att komma tillbaka till ett kallt vår-Norge inte var det roligaste i världen…
Veckorna i Thailand var mycket avslappnande och härliga, även om inget fiske var inbokat. Men flugspöet hängde med i resväskan och fiskesjuk som man var gick det inte att låta bli några kast vid stranden…

Men något som jag faktiskt såg fram när jag landade i detta förfrusna land var Norges egna vår äventyr – förleks fisket efter gädda i Nitelva!

För Nitelva har jag lite blandade känslor:
Älven har bjudit på nytt PB och ett fiske där vi trodde vi drömde, för 4 år sedan då jag och min man Atle landade 3 stycken gäddor över 12kg på bara några få timmar! Största suggan var på hela 15,6 kilo…

IMG_6331IMG_6397IMG_6417

Men så har också älven verkligen testat ens tålamod med måna timmar utan en enda känning av fisk, bittert väder och tappade storfiskar…

Men detta är ett fiske där drömmar kan gå i uppfyllelse och även hur trött jag är på älven, blir jag som ett litet barn i en godis butik innan varje säsong.

Så nu var det dags och vi anlände Norge i rätt tid för att starta vårens gäddäventyr!
Tidigare år har fiskeväskorna varit laddade med stora och tunga beten, men efter att jag i höstas bekantade mig med troligtvis Norges bästa softbaitfiskare – Andreas Kresimon (Andy Simon), som driver bloggen och webbutiken “rovfiskjeger.no” fick jag en ny syn på detta fisket.
Andreas lärde mig många spännande tips i höstas som involverar drop shot fiske med små jiggar, så inför första Nitelva turen var det just dessa sortens prylar som låg i fiskeväskorna.

IMG_3184

I söndags resta jeg och Atle upp till älven för att möta Andreas.
Jag var fulll utav fiskefeber och kunde knappt vänta på att få göra första kastet!

Normalt när jag har fiskat med dom större betena har det gått långt mellan varje hugg, men med drop shot riggen och en liten jigg, så var det ju action?!

Dagen bjöd på 7 mindre gäddor, absolut ingenting att skryta av, men fruktansvärt underbart att ta årets första gäddor på spinnfiske och att känna både hugg och spöböj! Jag hade verkligen hur kul som helst!

IMG_3784

Min man Atle fiskade med en lite större jigg och fiskade i en djuphåla hela dagen, han tappade först en gädda i storlek XL helt inne vid kanten, detta var absolut ingen snipa med tanke på vilka plask och virvlar den skapade…
På eftermiddagen högg det på igen och detta kanske var en gädda i storlek XXL… Hans spö (som är ganska styvt) stod i en kraftig båge och den hårda bromsen tickade obehindrat! När en gädda fightar som ett tåg är det ett ganska säkert tecken på att det handlar om något större.. Men han tappade den också…!

Fiskesuget efter vårens första gäddor fortsatte och jag satte mig i bilen igår för att köra upp och fiska ihop med Sten Fjeldstad som är en mycket ivrig predatorfiskare som bor i området.
Det jag inte tänkte på var morgonrushen genom Oslo, som jag naturligtvis hamnade mitt i, vilket försenade mig med en timme..

IMG_3793

På parkeringsplatsen mötte jag ett par bekanta ansikten, nämligen Oddvar och Kim från Villmarksbutiken. Så det blev ännu flera trevliga karaktärer att fiska med!

När vi kommer fram till älven, till vår stora besvikelse, ser vi att snösmältningen lämnat sina spår i älven… Vattnet har nu grumlat till sig ordentligt bara på några dagar, vilket är allt annat än positivt.
Även om jag och Atle hade vårt drömfiske för 4 år sedan under förfärliga förhållanden, blev jag skeptisk och lite av min tro försvann.
Men nu var man här och är inte jiggen i vattnet, då fångar man absolut ingenting.

IMG_3803
¨
Under dagen kom det upp ett par mindre gäddor för Sten, Kim och Oddvar. Jag var fortfarande fisklös…
Men så säger stopp i linändan och jag känner med en gång att en större fisk har bitit över jiggen, det bara gungar i spöet!
Men som alltid när man tagit typ 100 kast utan fisk, är fokuset inte helt på topp och jag måste ha satt ett dåligt mothugg… För efter bara en ögonblick var fisken borta… Då kan jag inte låta bli att vara lite bitter!

Men vårens äventyr är inte slut än och nu får smältvattnet lugna ner sig lite, så är det dags igen!
Kanske, kanske inte klarar vi och knäcka årets kod för Nitelva….?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s