C&R – Inte rätt?

Detta inlägget kanske kommer ett par veckor för sent, men även om jag inte uppmärksammat det i löpet av dessa veckor, har det inte försvunnit ut ur mina tankar, så nu är det dags!

Det som startade detta var en artikel på nätet (länk: http://www.tronderbladet.no/laks/2016/05/23/Fang-og-slipp-b%C3%B8r-forbys-12778921.ece)

Denna artikel blev ju självklart uppmärksammad av flera bloggande sportfiskare och ni kan ju se själva i kommentar fältet på artikeln att det blev ett jäkla liv…

Här pratas det alltså med andra ord om att släppa tillbaka fisken är fel! Jag kan inte hjälpa (som flestparten av alla andra sportfiskare också blir) att riktigt provocerad! Borde så kallat “C&R” bli förbjudet? Ska vi döda allt som vi lyckas landa?

IMG_7647

Enligt denna Inge.T.Bones som står för skriveriet i denna artikeln är detta fel… Men här är det flera punkter jag faktiskt måste sätta ett frågetecken till…

Om det är så illa att släppa tillbaka en fisk man krokat och drillat, att detta är helt “oetiskt”, ska man inte bara sluta att fiska då? Fisken blir ju inte “mindre” plågad, alltså du krokar den fortfarande och du drillar den, enda skillnaden är att du klubbar den i huvudet så att den dör. Jag hänger inte med här…..

För det andra, vad med mini mått? Detta har ju gynnat fiskevatten och växten hos fiskarna länge. Men skulle vi förstöra något sånt då med att klubba alla fiskar? Hämma hela systemet och hur det växer?

Eller gäller det bara stor fisk? “plågas” inte dessa mindre och icke-könsmogna fiskar lika mycket som en över måttet?

“Det ligger död lax i älven” nämner denna Inge. Han drar tydligen slutsatsen att dom fiskar som dött har blivit offer för kunniga sportfiskare som värnar om sin älv?

För ni som förstått detta, så är det i Norge detta tramset håller på förresten…

Att förbjuda ett ekologiskt fiske, där man tar vara på bestånden och viktiga individer av fisk, då är man ju emot hela grejen som kallas “sportfiske”. Sportfisket som gjort underverk när det gäller vattenvård, restaureringar och dessutom jobb i branschen.

Detta är en våldsam form utav rent trams, frågar du mig..! En fisk som återutsetts med försiktighet har mycket stora chanser att överleva. Detta finns det ju bevis på och jag har dessutom upplevt detta själv och att fisken man satt ut igen har till och med lagt på sig vikt och äter som den ska!

I mina ögon handlar det ju bara om upplysningar och information om hur man sätter ut en fisk på bästa sätt och vilka förberedelser man kan ta sig till om man vill öka chanserna för att fisken ska överleva, ganska enkla grepp som:

  • Drilla fisken så fort du klarar, ju mindre krafter den får använt, desto piggare blir den när den får simma tillbaka.
  • Hantera fisken med våta händer och försök att inte ha den för länge över ytan.
  • Ge fisken tid på att återhämta sig inne vid båten eller strandkanten.
  • Använd knutlös håv, så att den inte skrapar upp fisken vid håvning.

Det finns ännu flera tilltag du kan göra, med mattor, vågnät osv. Men håller du dig till dessa punkter, så ska du se att det ofta går bra.

IMG_5379

 

Att vi ska döda allt, inte tänka på bestånden och våra vatten, för att sedan göra det rätt med orden “ja, men fisken blev inte plågad” när man ändå kört in en krok i den och pressat upp till ytan, är ganska nollställt tycker jag…..

Om man sitter på dessa åsikter och tycker sportfiske är så illa, då finns det en mycket enkel sak att göra med det, sluta att fiska.

Nu sitter inte jag här och säger att man SKA sätta ut varenda fisk man får, det är klart man vill ha en god middag då och då! Men för dom som tycker det här med att släppa tillbaka fisken efter en drillning är SÅ fel, att det liksom är mer rätt att döda den istället, sluta att fiska!

Tramsigt av Inte.T.Bones tycker jag….

Vad tycker ni? Är verkligen C&R så fel?

Jag har vart ute och fiskat förresten, utan att blogga om det… Men jag har bara gosat mig med UL spöet och vart ute med folk för artiklar….. Vi släppte tillbaka all fisk BTW… :).

 

4 thoughts on “C&R – Inte rätt?

  1. Det er mange og gode synspunkter i din artikkel og jeg støtter den fullt ut. C&R bidrar til å sikre en god bestand kombinert med minstemål på fisk. Å kun ta med seg det man skal spise til en middag er en god regel. Utfordringen er når man fisker på større dyp i sjøen pga trykket, da får en heller gi seg i tide og ta all fisken med hjem. Skitt fiske

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s