Sommarens fisk!

Nu är det ingen tvekan längre – Sommaren är här!

 

När sommaren kommer dyker du det upp nya fiskemöjligheter, både i havet och i sjöarna. Men det är en fisk som alltid varit min ”sommar fisk”, denna fisk är dessutom den skyldiga när det gäller min besatthet med fiske generellt – Berggyltan!

 

Det var en dag för en hel del år sedan, ute i sommarstugan i det idylliska Ramsvikslandet. Jag hade fått tag i ett bambu spö och en liten påse med räkor.

 

Jag satt och flötmetade då plötsligt flötet dök och jag lyfte spöet, då möttes jag utav en riktig kämpe! Det tog runt ett par sekunder innan min kropp var helt full av adrenalin!

Gyltan kom upp, ingen jätte, och jag var hysteriskt lycklig!

Efter denna dagen, så var det precis som om jag fått ett livslångt virus på hjärnan, mitt huvud var numera fyllt av en sak – Fiske!

 

Det gick ordentligt utför efter denna dag och varken inspirationen eller suget efter att fiska har tagit slut, tvärtom – det blir bara värre och värre…

IMG_6095

 

Men tillbaka till Berggyltan! I mina år sedan den första har jag spenderat en god del timmar vid havet i jakt på feta gyltor, det har minst sagt gått bra med många gyltor över 1,8 kg och en topp gylta på 2,1 kg.

 

I lördags var det äntligen dags för årets första berggylte fiske!

Vi har hittat en spot som levererat många storgyltor tidigare, så det var hit skutan gick.

 

Till en början var det precis som om inte berggyltorna kommit upp på det grunda vattnet ännu, det enda man kände i spöet var dom där förbaskade snultrorna som stjäl agnet…

 

Men så, från ingenstans, började platsen koka utav gyltor! Det var plötsligt hur många som helst här, men många små.

IMG_0354

Men så poppade det upp en stor här och där.

På årets första berggylte satsning, med 5 stycken över kilot och en topp på 1,235 kg var vi mycket nöjda!

IMG_0349IMG_0362

IMG_0357

Oavsett om berggyltorna inte klättrar upp i vikter över 1,5 kg, så är det så himla roligt! Dessa små och grova fiskar har ju en kampvilja utan dess like, dom ger verkligen allt på en gång!

IMG_0341

 

Jag fick också testat ett nytt spö denna dag – Prey Light Jigger Haspel, från märket Seeberg.

Prey Light Jigger Haspel

Detta spö hade jag egentligen beställt för fiske efter bleka i Bergen, men resan måste skjutas fram.

Men detta spö var helt perfekt för fiske efter stor gyltor! Det var som om han som designat spöet, hade haft många timmar  bland berggyltor…

 

Detta spöet är ju egentligen designat för lättare jiggfiske efter bleka, sej eller torsk. Den har en hel aktion som böjer seg helt ned till handtaget, men ändå den där ryggraden man behöver. Prey Light Jigger var också otroligt lätt i handen och även om det är ett havsfiske spö, blev det inte för klumpigt!

Detta spö får numera aldrig stå hemma när det vankas berggylta fiske….

 

Men för er som är på jakt efter dom stora gyltorna eller vill testa för första gången, här är några tips!

 

  • Berggyltorna finns längst hela svenska västkusten och hela norska kusten. Du kommer i kontakt med dom på djup mellan 3-20 meter, gärna nära land, öar eller skär. Ju brantare kanten är, desto bättre! Dom gillar att gömma sig i skrevor och lite tång…
  • Använd ett spö som tål en del, för när en stor berggylta tar agnet, kommer den att göra allt för att sticka tillbaka i sin skreva, då måste du pressa gärnet!
  • Tacklet är jätte enkelt: Jag kör sänket rätt på huvudlinan (glidande) och så knyter fast huvudlinan i ett lekande (swivel). Så i andra änden utav lekandet knyter jag på en tafs (ca 40-50cm lång) i fluorocarbon, gärna 0,40-0,45 mm för att kunna pressa fisken max. Så en enkel krok i storlek 1/0-2/0 av lite kraftigare typ, då förhindrar du att dom allra minsta gyltorna sväljer agnet.
  • Frysta räkor är mums mums för berggyltorna! Bara vrid av huvudet och trä på räkan på enkelkroken. Blir du dödstrött på agn tjuvarna kan du använda en agnstrumpa eller linda in räkan i agn snöre.
  • Slutar det plötsligt att hugga på ett ställe, sitt inte å vänta, utan byt plats, då brukar det hända saker!
  • Fiska på dagen! Berggyltorna är mest aktiva på dagen, fram till skymning. Så ge er ut mot havet och gå till kamp med dessa små kraftpaket! Emma
  • IMG_0996IMG_1002
  • IMG_1003IMG_3015
  • Think Fishy/
  • Jag skulle mer än gärna gjort det idag… Men packning inför EFTTEX mässan står på listan….!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s