Fisketjej i bland många män.

Det är ju knappast någon nyhet att sportfisket är en mansdominerad värld.

 

De senaste 3 åren har man dock märkt en skillnad, i första hand Sverige, där fler och fler sportfiske sugna tjejer dyker upp. Det blir mer och mer vanligt att man ser tjejer som håller i fisk, och faktiskt med sina bara händer, utan någon tång eller likande. Detta tycker jag är fantastiskt att se, speciellt när min vision från början var att stå fram för att visa vad tjejer kan och borde göra om dom känner för det!

 

När jag började mitt bloggande, sociala medier och som skribent för sportfiske media i Skandinavien, var det just detta jag hoppades jag skulle se mer av! Nu verkar det nästan ha blivit som en liten trend, att det faktiskt är ganska coolt att fiska! Det gillar jag!

Så, tjejer – fortsett så!

 

Men, hur är det egentligen och ta sig fram i en såpass mansdominerad, inte bara värld, utan bransch?

Jag är helt övertygad om att tjejerna idag, slipper en hel del av det där negativa som tyvärr finns, tack vare denna trenden och ökande antall av fiskande brudar.

I Sverige blir det mer och mer normaliserat, det är nog ganska få idag som får hjärnsläpp när en brud håller en fisk.

 

Ända sedan jag startade den här galenskapen, också kallad sportfiske, ville jag ta passionen vidare och kämpa för att kunna leva av det. Med stolthet och mycket tacksamhet i bak huvudet, kan jag idag göra det.

Många som läser min blogg eller följer mig på Facebook, kanske bara tror jag driver runt, fiskar överallt och har fått saker å ting serverat.

 

Faktum är att jag faktiskt har detta som jobb, men jag sitter faktiskt inte i en båt och glassar hela dagarna – timmarna på kontoret kan faktiskt bli för många, fyrkantiga ögon är mer än vanligt och idè torka kan fort bli allvar.

Men det viktigaste här är vägen till där jag är idag och som många har sagt tidigare, men jag säger det igen: Ingenting är gratis här i livet!

 

Vägen fram till där jag står nu har varit full av hinder, ibland så stora hinder att man nästan bara ger upp hela skiten. Men det är just det här som är nyckelen till att få det man vill ha, att ALDRIG någonsin ge upp! Hur mycket smäll på käften du får, hur många ben som blir fällde, så är det helt enkelt grejer man måste resa sig efter.

 

Som kämpande ung och lite osäker tjej, i en främmande bransch fullt av män, får man se lite av varje!

 

Det första och egentligen största problemet man kan som tjej stöta på, inte bara ibland, men verkligen onödigt ofta, är såklart sexism.

Som ny i branschen och i sportfiske världen är detta extra vanligt, före du har bekräftat och hävdat ditt namn.

 

Det stora internet är världsmästaren själv på just det här, folk sitter inburade bakom skärmen och tror på något skevt vis att dom kan skriva vad som helst. Det är ju bara internet, eller?

IMG_0224

 

Jag startade i 16 års åldern med mina första digitala poster, på ett svenskt fiske forum. Här la jag upp mina bilder på mina senaste fångster, med stolthet!

Fick man en fin firre, kunde man nästan inte vänta på att ladda upp dom i sitt eget fotoalbum!

Här kunde man också kika på andra folks imponerande fångster, kanske till och med få lite fisketips!

Det tog inte så lång tid innan ens bilder blev lagt till märke till, det var en hel del peppande kommentarer som lades och trevliga PM:s. Men så var det också en hel del, väldigt onödiga kommentarer….

Kommentatorna satt säkert hemma i dator rummet, medans frugan lagade mat och ungarna lekta, för att i lugn och ro sextrakassera en ivrig fisketjej på nätet.

Alltså, vad fan?

 

Poänget med sådana skriverier har jag svårt att förstå… Vad är grejen, vad vill du med detta?

Är det ett helt sjukt, vridet sätt att försöka flirta? Eller är det osäkerhet? Eller kanske är du bara helt sjuk i huvudet?

Vad för positivt skulle jag kunna svara på din kommentar på ett foto där jag står och riggar mitt spö bredvid en mäskhink, att du har lust att klämma på min röv?

 

Om det är någon som känner att detta låter lite bekant eller känner sig träffad: Du är fruktansvärt pinsam och du borde skämmas ögonen ut av dig!

 

Kommentarer var inte det enda, många ville gärna adda en på msn när dom fick se alla bilder. Msn var grejen då…. Före allt annat…

Det var ju trevligt, någon att chatta fiske med! Eller vänta nu…. Chatta…Fiske..?

Nej för guds skull, här var det inte fisket som interessant! Det var något helt annat….! Fyfan vad äckligt!

När man då (såklart) inte ville snacka med perversa folk, då blev dom såklart arga och kände sig nobbade, som de då tog ut i kommentar fältena!

Snyggt gjort..!

Så kom Facebook! Också här tog det inte lång tid efter jag öppnat en gilla-sida för mitt fiske förrän meddelanden och kommentar av den fula sorten strömmade på!

Det var allt från saker som jag tror är bäst att lämna till fantasien, till frierier och ett hutlöst antall invitasjoner till olika ”fiskevatten”…

Alltså, är det faktisk folk som tror att flirting och raggning går till sådär? För att en tjej älskar fiske, kanske hon låter sig förföras av dig bara för att du skriver till henne?

Kom igen, detta är ju tragiskt!

 

Internet har bringat otroligt mycket bra i min väg till drömmen, det har öppnat nya dörrar att ta och att gå igenom. Men som sagt, inte helt felfritt….

Det tog ett tag innan man lärde sig att stänga av från sådana kommentarer och inte ta illa upp… Det är ju riktigt perverst?!

 

Men genom åren, ju mer man kom framåt och desto mer stabilt ens namn blev, så dabbade sådana kommentarer mer och mer ut.

DSC01210

 

När man väl började skriva en del och ens namn läckte ut i Europa, ja, då började ”erbjudandena” att komma… Inte bara förfrågningar om man ville skriva en artikel hit eller dit (vilket är riktigt trevligt och kul!), utan sexismen visade upp sitt stygga tryne ännu en gång. Jag har tappat räkningen av hur många kalender förfrågningar som har dumpit in på mail…

Jag gör detta för att jag gillar att fiska, efter fisk med spö… Jag skriver för att jag vill bringa mina tips vidare och inspirera andra fiskare, så som jag blev inspirerad! Jag vill hävda mig som en fiskegalning… INTE sitta halvnaken på flodbank med en fisk, som någon annan har fått i händerna?! Vad har fiske att göra med detta?

Sådana ting gör endast en sak – skrämmer bort äkta fisketjejer från denna sporten och tar fokus från själva fisket, eller?!

 

Att få se sånn skit på internet, där man är relativt skyddad, det lär man sig att bara skita i. Men när det händer i verkliga livet, det är fan inte ok!

Flestparten av tjejer i våra land idag, kan nog skriva under på att dom någon gång i livet blivit utsatt för sexuella trakasserier… trist nog!

Men när man i ett fiske sammanhang, där man tror att man är bland likasinnade vänner, plötsligt får sexistiska kommentarer, inte om ditt fiske utan om ditt utseende och kropp?! Jag skiter i om du har fått en öl för mycket i kroppen, du får fan bete dig som en vuxen människa! Och nej, varför skulle uppskatta detta?

 

Men inte nog med all denna skiten, man som sportfiskande tjej får stå ut med, så förlorar man rätten till att klä sig som vilken fiskare som helst under fisketur?

I våra kalla länder här uppe är det inte mycket annat än Gore Tex kläder som gör susen, då tar man på sig det, man klär sig efter väder va?

 

I många tropiska länder, där kan temperaturerna nå oanade höjder… Vad gör ni när det blir för varmt? Ja, ni tar väl inte på er fjällräven byxan eller Gore Tex jackan? Nej, det tror jag inte…

Ni går runt i shorts eller badbyxor, eller hur?

Då är det väl klart som fan att jag också vill gå runt i badkläder! Eller är jag pålagd att ha heltäckande kläder då?

Tydligen verkar det vara så för en del pojkar, för att om jag går runt i badkläder och fiskar där det är över 40 grader varmt, då spelar jag på sex? Är det inte så några ser det?

Men min man, som går i badbrallan, han har ju normala kläder på sig efter omständigheterna?

Hur sexistiskt är inte detta?

IMG_7540

Jag klär mig efter vädret, precis som alla ni andra sportfiskare gör. Jag har lika mycket rätt att fiska i bikini i värmen som ni har till badbyxor, UTAN att spela på sex…

 

Det var nog om sexism i sportfiske världen för idag kanske…

 

Så kommer vi till nästa problem en sportfiske tjej får känna på, detta ibland riktigt ordentligt… Att hävda sig!

Det är chockerande hur många män idag, som vägrar tro på att man faktiskt gillar fiske och desto mer att man faktiskt kan något om fiske.

 

Jag har arbetat en god stund på fiske butik och det är här man verkligen får det smällt i trynet.

Jag skulle fått en krona för varje gång jag har hört; ”Men fiskar du, då?”, då hade jag vart ganska fet i fickan kan jag säga…

Nej, jag vet ingenting om fiske, men ändå står jag här bakom disken och vill hjälpa dig att rätt utrustning…

 

Rätt ska vara rätt, och det är en hel del som växlar om, blir glada och frågar om massor utav hjälp. Men så har vi ju dom, gärna äldre män, som antingen vägrar prata med dig och vill hellre invänta en manlig kollega, eller försöker köra över dig under hela butiks besöket. Allt du säger och rekommenderar får en reaktion så som ett litet hånande skratt och att man har totalt fel… starkt av en vuxen man va?

 

Detta problemet stöter man på, inte bara utav kunder, men även olika arbetsgivare man har att göra med i olika firmor och även kollegor. Det är väl förjäkla synd att det ska vara så?

Sen har man ju ”hjältarna”, dom där som utger sig för att genuint interesserade av dig och din fiske passion, jättespännande tycker dom! Dom ger dig en bild av du inte behöver bevisa dig för dom, du verkar tro på att dom tror att du kan fiska… Men så ska dom försöka ta över en sorts ”mentor” roll, dom vill guida genom denna värld och rättleda dig… För egentligen tror dom faktiskt inte ett skit på att du kan något som helst innom fisket, dom vill göra detta för sin egen skull, så att dom kan klappa sig själv på skuldran och bära upp sig… Dom erbjuder en tjänst, på ett ganska nedlåtande sätt, som du absolut inte behöver!

Du ska göra något i den här branschen, du ska nå din dröm…

 

Att också bli erbjuden ”kanske ett rosa spö för tjejen?” i olika butiker, hjälper ju inte så jävla mycket det heller…

 

Slutsats: Att vilja, kämpa och slåss för det man vill i den här branschen som tjej, är ingen lek. För att kunna tränga sig igenom här, då måste man skaffa sig lite skinn på näsan!

Men det ska inte behöva vara så, tjejer ska ha all rätt i världen att fiska och kanske göra karriär utav det, utan allt detta.

Män, pojkar och gubbar som kanske återigen känner igen sig eller känner sig träffade – Skärp er för fan! Otroligt att se sådant beteende och attityder i vårt moderna samhälle!

Är ni sugna på ny tjej ?– Ta en gentlemans kurs och flirta som vanligt folk!

Känner ni er hotade? – manna upp er eller lär dig fiska då!

Gillar ni inte att fler och fler tjejer fiskar? – Dra ut till skogstjärnet och håll er borta från alla fiskebrudar!

Blir ni störda av söta tjejer med fisk i handen? – Avskaffa internet!

IMG_7673

 

Detta var vägen till dit jag är idag, som tjej i en mansdominerad värld. Dom andra hindrena längst vägen är en helt annan sak, som vare sig kille eller tjej får uppleva när man går efter sin riktiga dröm. Som sagt, ingenting kommer gratis och det man verkligen vill ha, det får man fan kämpa för också – easy come, easy go…

 

Men tro inte att jag är liten bitter kärring som inte gillar sportfiske världens alla killar!

Idag är det sällan jag får flasback från det gamla, jag upplever uppskattning och ett otroligt stöttande från alla er följer mig och gillar att läsa det jag har att skriva.

Utan er goingar – läsare, följare, nät vänner och IRL vänner, hade jag inte vart där jag är idag! Tack för otroligt rörande och vänliga kommentarer och ert stöd!

Jag är otroligt tacksam för att ni läser det jag skriver och orkar med allt annat fiskigt jag håller på med!

 

Think Fishy/

Emma (bara en vanlig sportfiske tjej, inte bitter kärring…)

 

2 thoughts on “Fisketjej i bland många män.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s