Det här med att blanka…

“Blanka” är väl ett ord som vi sportfiskare känner till… Det är ett ord fullt av frustration, hopplöshet och tillbakaslag. Det är absolut inte kul att blanka, helt enkelt!

Jag som drabbats utav någon sorts isfiske frossa var ute på isen igår.

img_3569

Ihop med fiskekompisen Peder skulle vi prova en ny gäddsjö, eller den var iaf ny för mig!

Sjön i fråga har i äldre dagar levererat många stora gäddor, haft en “downer” och nu på väg upp igen. Det är en ganska liten sjö, så detta kunde ju inte vara hjärnkirurgi (eller…?).

Efter en timmas färd med bilen full av red bull, påsar med agnfisk som stank, vått isborr och en skrikande mops var vi framme.

img_4122

En bekant hade lovat att isen var ruskigt gångbar, trots stormen som härjat ett par dagar tidigare. Men väl nede vid strandkanten mötte vi en vallgrav och slush, mellan oss och den fina isen… Så här var det runt hela sjön. Hur skulle vi göra nu?

Men som tur var fick vi tag i ett par fiskare ute på isen, som använt en liten jolle ut till isen. Snälla som dessa män var, hjälpte dom oss över vallgraven och vi kunde påbörja vår promenad till andra änden av sjön.

Enligt den bekanta experten av sjön var det den södra änden som skulle vara bäst nu. Agnfiskarna som bestod av sik och mört skulle spridas väl i viken och fiskas bara några decimeter under hålet. Vi gjorde allt rätt (trodde vi…), allt såg jädrigt bra ut!

Så kunde man sätta sig i den mjuka stolen mot solen och bara njuta, man blir snart avbruten av ett angeldon som plingar…. Men under 6,5 timmars fiske så hände det absolut inte ett skit! Solen gick ned under åsen och vi kunde dra slutsatsen att vi blankade… grovt!

Så, detta med blankning – man känner sig ganska kass, eller hur?

Men för att vara lite optimist så är det ju detta som hör fisket till! Det speciella med fiske är ju att varje gång man utövar sin hobby så lär man sig något nytt, faktiskt, fisk eller ej! Utan blankningar lär man ju sig ingenting? Och om man bara får bra med fisk varje gång, så försvinner väl lite utav den där känslan? Adrenalinet när man äntligen lyckas?

Jag tycker detta är ganska sant iaf! Och JA, jag blankade något fruktansvärt igår…. MEN, jag hade en fantastisk dag ute i vintervädret och vad lärde jag mig?

Att gäddorna troligtvis inte alls stod i den änden av sjön…. De två andra männen hade nämligen fått ett gäng gäddor i andra änden….!

Att detta busiga väder vi har haft i det sista påverkar denna sjön och fisket generellt negativt.

Att man ska vara 100% säker på att isen går hela vägen in till land.

Att jag behöver knyta flera gäddtafsar.

Ja, egentligen lärde jag mig ganska mycket igår, tack vare blankning!

Vad tycker ni om att blanka? Är det bara surt som fasen, eller får man någon lärdom från det?

 

God helg på er!

Think Fishy/

Emma

2 thoughts on “Det här med att blanka…

 1. Ja, blanka är inte kul, speciellt när förväntningarna är höga. Jag hade samma upplevelse i helgen. Under hösten har jag haft mitt livs bästa abborrfiske på ett litet hemligt ställe – ett mkt stort antal över kilot med toppar på 1,64 kilo/50 cm (faktiskt tagen på ett av dina jiggtips, en Illexjigg;.). Nu var jag där igen för isfiske, perfekt is, perfekt storlek på mörten, perfekt väder, inga spår efter andra fiskare, etc.
  Så blev det…..ingenting, Helt dött hela dagen. Inte en fällning. Riktigt antiklimax. Troligen rör sig abborrarna på andra ställen under denna tid, eller så var det bara en exceptionellt dålig dag…

  Like

  1. Haha, nej aldrig kul att blanka! Ja, vissa vatten är ju sådana – exakt samma sak på mitt hemliga abborrvatten! Några sjöar fungerar dålig för vinterfiske kan det verka som!
   Tack för att du läser 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s