Var vänner!

Förutom att jag har gått in i någon sorts “isfiske – koma”, har jag länge suttit och tänkt på ett tema att ta upp i bloggen. Ett tema som jag faktiskt har stört mig en hel del på och som jag inte förstår.

Jag tänker nu att ta upp detta med er sportfiskare – jag tror verkligen många av er kommer att hålla med mig, några kanske känner sig träffade och några kanske blir irriterade – Ni fåt tycka precis vad ni vill, men känner att jag (som en del andra) måste belysa detta.

Näthets bland sportfiskare, då tar pekar jag speciellt på Sverige.

Är vi inte alla i samma båt liksom? Du älskar ju fisket, lika mycket som jag gör, eller hur? Varför då börja gå på folk som för exempel lägger upp en bild där en fisk hålls lite fel, eller att någon för en gång skull tar med en fisk hem till middag?

Detta sprider ju varken inspiration eller värme i vår miljö, det blir ju otrevligt!

Mina tankar runt detta går om och om igen – “Varför?!”. Jag har bevittnat och hört om historier på nätet, där nästan folk tar upp högaffeln och käppjagar folk som kanske tar med fisk hem till middagsbordet då och då eller en nybörjare som håller den stora gäddan lite galet. Detta “näthets” har även drabbat riktigt unga fiskare, alltså barn!

Då tänker jag – Men kära någon! Vad fan är vitsen med och sitta där med skärmen som sköld och släppa helvetet lös på en ivrig själ? Alltså, är det då något som du går igång på – att berika din tid med mobbning?? Nej, sånt där tycker jag inte hör hemma i vår miljö!

Alla forum och grupper som finns för oss i sociala medier och på webben – Dessa är ju till för att DELA sina underbara upplevelser med likasinnade! Ge varandra tips och bekräftelse på att man lyckas då och då. INTE för att låta avundsjuka eller bara ren grinighet förtöra för andra!

Tänk såhär då – En liten kille, som har blivit biten utav fiskebacillen, han har precis upptäckt dessa forum/grupper. Han kan äntligen lära sig från andra, få inspiration och kanske få nya vänner här. En dag så får han den där gäddan, han är helt ifrån sig av lycka och kan inte vänta på att få visa den till sin fiskevärld. Han är alltså så stolt att han bubblar över! Jättekul eller hur? Så slänger han upp bilden i dessa medier med ett leende på läpparna. Men det han inte har tänkt på är att i denna värld MÅSTE man stödja gäddan under buken när man poserar och skulle ha torkat bort den lilla blodranden som blev efter avkrokningen. Detta är två små saker som den lilla killen inte lärt sig ännu, han visste att gäddan bör släppas tillbaka, så det gjorde han! Men hans nybörjar fel drar igång en enorm diskution i kommentarfältet. Killens stolthet går över i osäkerhet och dålig självkänsla. Vuxna män sitter och kritiserar/mobbar en liten kille som precis gett sig in i denna världen. Tänk om detta var du, din son/dotter eller en kompis som blev utsatt för detta? Bedrövligt, eller hur?

img_2894

Även vuxna fiskare får ju självklart en stark negativ känsla efter en sån upplevelse – människor som är främlingar som dömmer ut dig och kastar elaka ord? För en fisk?! Tror ni att denna lilla killen i historien vågar lägga upp flera bilder eller dela med sig av sin älskade hobby? Kanske han till och med tappar lusten på fiske?

Jag skulle verkligen vilja veta vad som händer uppe i huvudet på människor som beter sig på detta sättet? Det är så jäkla onödigt så jag hittar inte ens ord!

Det är inte bara små killar som precis börjat fiska som riskerar att bli utsatta för denna nätmobbning.

Det verkar idag vara nästan förbjudet i Sverige att ens lyfta upp en fisk ur vattnet! Denna C&R hysterien har gått över stock och sten! Jag själv sätter ut 99% procent av all fisk, jag är fan av C&R. Men jag ser inte de sportfiskare som hanterar C&R mindre bra eller de som faktiskt äter fisken då och då som mina fiender. Alla kan göra fel, alla har gjort fel när det gäller C&R minst en gång i sitt liv!

Det är samma om en fisk dör efter en återutsättning – Då blir nästan fiskaren i fråga dömd till döden själv. Hur tänker vi här nu då?

Det borde alla sportfiskare veta att med C&R kommer också en risk för att fisken inte överlever, vi drillar fisken och hanterar den i ett onaturligt element trots allt. Visst, några gånger håller folk fisken lite väl länge över vattnet, men den där rushen med ett nytt PB och att vilja ha ett par fina bilder av fisken, är väl något vi alla har upplevt någon gång? Så kan ju också fisken dö av andra orsaker – att den helt enkelt inte klarade av att drillas, den var gammal och svag. Ni får skärpa er! Detta är sportfiske och med C&R är det inga garantier, folk kan bara göra så gott dom kan och alla har inte lärt sig C&R korrekt ännu, men det kommer dom att göra! Så sluta nu – är verkligen en fisks liv mer värt än en likasinnandes liv och välmående?

Det här med att se varandra som fiender (som faktiskt går mot samma sak och vill egentligen detsamma) är ju inte rätt? Vi sportfiskare har mycket större fiender som vi borde gå ihop MOT! Det är ju olagliga yrkesfiskare, tjuvfiskare, politiker, vattenkraft verk osv som är de verkliga fienderna? Varför ska vi då bränna upp allt krut på varandra?

Avundsjuka är också något som går helt över gränsen idag i Sverige. Tanken om att bli sponsrad av några fiskeprylar får folk att gå över lik!

“Armbågarna ut, här ska vi få ett gäng gratis jiggar!” Är den tankegång jag ser här och där.

Är du en duktig fiskare, så är du en duktig fiskare! Det är väl jättekul att det finns folk som är snorduktiga på sitt fiske? Jag lär mig iaf mycket av sådana personer! DEt är väl jätteroligt att just dom har knäckt koden?

Den uppmärksamhet dem får och de avtalerna dom drar hem är ju välförtjänt? De har en kvalitet som är eftertraktat, de har ju lagt sina timmar med fokus och dedikation?

Hylla dom, dom är duktiga för fan! Fyller du din tid med att varav avundsjuk för att folk har talang eller helt enkelt kommit längre än vad du har, då måste du hitta en till hobby alltså, då har du för mycket tid…

Är verkligen ett sponsoravtal av fiskeprylar så viktigt? Är det verkligen den stora drömmen? Är detta det ultimata som kan hända dig i fiskevärlden? Kom igen!!

Ja, det är alltid käckt med gratis prylar! Jag har själv varit sponsrad ett flertal gånger, när jag var yngre och när första sponsoravtalet gick hem, skitkul såklart! Men det tog inte mer än några få år och jag sa upp avtalerna. Jag ville fiske med det jag ville fiska med helt enkelt. Idag får jag mycket utrustning ändå, men detta är för att jag jobbar med att skriva om prylar, dagligen i tidningar! Men jag köper också en hel del ska ni veta.

Sponsoravtal är inte den ultimata drömmen som sportfiskare, så slappna av! Uppskatta istället den tiden du får till att njuta din älskade hobby, fiska och sug in allt det som är underbart med detta! Det är väl egentligen därför vi fiskar?

Så, detta inlägget blev lite längre än vad jag trott… Jag blev lite ivrig! Men snälla sportfiskare (i hela Skandinavien) – Var vänner! Sluta med att kritisera varandra, alla gör så gott dom kan! Sluta genast med nätmobbning, detta splittrar och bara förstör för vårt miljö! Fattar ni inte det? Det tillför ingenting positivt! En ond kommentar, som ni kanske bara slänger ur er och tror inte träffar så hårt när ni sitter säkra bakom skärmen, kan faktikst göra riktigt jävla ont för någon! Den träffar mycket mer än vad ni tror!

Ni känner dessutom inte den där som håller gäddan fel, ni vet inte vad han/hon har gått igenom eller hur dom tar/hanterar sånt där trams!

Jag ber er – lyft upp varandra istället, behandla andra som ni själva önskar att bli behandlade, lägg krutet på det som är viktigt istället och var vänner! Snälla, gör vår miljö till något som är fullt av positiviet och inspiration istället, då blir det så jävla mycket roligare för alla!

Dela gärna detta inlägg och kom gärna och berätta om er egna syn/tankar/upplevelser om detta temaet.

Tack för att ni tog er tid och läste detta viktiga inlägg.

Ha nu en fin helg (vid vattnet, inte bak skärmen)!

 

Think Fishy/

Emma

 

15 thoughts on “Var vänner!

 1. Tack Emma för dom orden det var ta mig fan det bästa jag läst. Och du har helt rätt om det du skriver om den lilla killen/tjejen som blir så glad men får bara skit för bilden man kan bara tänka sig hur ledsna dom blir och kanske tappar lusten totalt för fiske vilket är jätte synd. Jag är också förespråkare för C&R men det är klart jag plockar upp en matfisk då och då och tycker att det är inga fel i det..när jag började fiska för ca 40 år sen så fanns inte C&R i ordboken alla tog allt dom fick på den tiden.. klart det är bra med C&R för att gynna och värna om våra vatten men det måste finnas någon måtta på det också? är säker på att det finns gamla “rävar” som sitter och klagar på folk hur dom behandlar fisken och som har fiskat lika länge som mig och kanske längre..även för dom så fanns inte tanken på C&R när dom började fiska då tog man allt man fick det gjorde även dom då det är jag säker på…så är det bara

  Åter igen väldigt bra skrivet Emma
  Du är en klok tjej och skitfiske på dig
  kommer dela detta så fler får se hur rätt du har

  Like

  1. Tusen tack Patrik för dina komplimanger!
   Inlägget fick precis den “punchen” jag önskade – Jag tror kanske att “trollen” nu kanske lugnar ned sig lite, eftersom det blev en hel del fokus på sociala medier efter inlägget!
   Riktigt roligt med positiv feedback!
   Tack för att du läser!
   Ha en fin dag!

   Like

 2. Sett fingeren i øyet på de som setter garn i gode fiskevann og nærmest utrydder vannene. Sett fingeren i øyet på de som forurenser vannene våre med spillvann fra jordbruk. Sett fingeren i øyet på de som faktisk ødelegger naturressurser, for raske penger.
  IKKE på sportsfiskere.
  Vi må holde sammen, vi.

  Like

 3. Bra skrivit, men du omgår hela poenget med vad C&R egentligen ska va. Ren C&R fiske är en extrem variant av fiskvård som har gått helt fel. Det går nästan att samanligna ren C&R fiskare blant fiskare med PETA medlemmar blant naturvårdare. Deras intentioner är goda, men deras handlingar blir helt fel och motverkar det mål dom prover att nå.
  Du kan lesa lite här om människors påverknad av våre marine ökosystem. http://www.countryfisher.org/index.php/46-the-hat-trick

  Like

  1. Tack Matthew!
   Ja, jag är helt enig med dig om detta! C&R kan gå över styr och regulering av vissa vatten är ett måste för ett välmående system. Här var fokuset på de sura/elaka klagarna, det kan mycket gott hända att det dyker upp ett inlägg mer om C&R här på bloggen 🙂
   Tack som läser och engagerar dig!

   Like

 4. Tycker att man borde inför någon form av inloggning med BankID på alla seriösa forum. Tror mängden idiot-troll som bara vräker ur sig vad som helst helt utan filter skulle minska enormt då. Idag kan du bli bannad på en sida och komma tillbaks med ett nytt nick strax efter. Många som är otroligt tuffa i sin anonymitet bakom tangentbordet. Du som skriver och har en offentlig röst, påverka till en förändring i systemet och inte bara i attityden. Det senare kommer av sig själv när det inte är fritt fram att anonymt bete sig hur som hellst.

  Like

 5. Riktigt sant! Bra skrivet!!
  Har tänkt på det flera gånger hur vissa, ofta återkommande samma personer ska rätta folk till höger och vänster på alla social medier bara för att de i deras ögon gör något som inte dom hade gjort.
  Tror det handlar mycket om avundsjuka för dom som gnäller är ofta de med minst fångst…
  Så ut och fiska mer i stället för att sitta och trolla bakom en datorskärm så kanske den som trollar också kan lägga ut nån fin bild som han/hon är stolt över!
  Kan ju säga också att det i princip uteslutande är killar som ska hålla på att rätta och “lära” den som fiskar hur det ska gå till oavsett om det är en kille eller en tjej, vuxen eller barn… Trollen tror sig alltid veta bäst och kunna allt sen har dom bara sett fisk i kyldisken på Ica!!
  Nä stöd och uppmuntra istället och måste man framföra något kan man göra det via ett PM istället så att vi andra som blir glada av att se någon lyckas slipper läsa dessa negativa och barnsliga kommentarer…
  Fiska på gott folk! Så oavsett om du är kille eller tjej, barn eller vuxen, så skit i trollen som oftast i alla fall bara snackar i nattmössan och har noll koll… Och som sagt, väldigt bra skrivet Emma, Du träffar mitt i prick tycker jag.

  Skitfiske!

  /Andreas

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s