Fiske behöver inte vara en “snobb-sport”.

För det första – Jag tackar och bockar på det djupaste för ert engagemang som ni visade efter min förra inlägg!

Jag trodde aldrig det inlägget skulle få så enormt många läsningar, delningar och kommentarer (alla positiva). Inlägget fick precis den “impacten” jag hade önskat!

Jag tror verkligen er engagemang runt temat har gjort skillnad. Med all den uppmärksamheten som blev runt ämnet – Tror jag verkligen en hel del nättroll kände sig träffade och trolgtvis osäkra. Att ämnet blev såpass belyst, tror jag resulterar i att sådana personer kommer att vara mer försiktiga och tänka sig för i framtiden!

Tusen, tusen tack för att ni hjälpte mig STORT att skapa lite eld och lågor runt detta!

img_0810

Men nu ska vi låta nättrollen skämmas och sitta på sitt rum och tänka över vad dom gör.

Prylar – fiskespön, rullar, båtar, beten, fiskekläder och allt det där man behöver/vill ha som fiskare. Jag är fullständigt tokig i fiskeprylar! Ja, jag älskar det där när man fått nya prylar, sitta och packa upp, lägga ner i sina lådor och ta sig en kall öl samtidigt. Jag har alldeles för mycket prylar, men vill ständigt ha mer! Det är som ett litet beroende för mig…

Jag antar att jag delar detta med dom flesta av er?

Men, jag ser att i våra sociala medier, forum och nätverk som har med fiske att göra – Vår sport börjar nästan handla mer och mer om prylarna, mindre om själva fisket. Javisst, detta är skitbra för branschen i fråga, men går det inte lite över styr ibland?

Jag kan tänka mig att en del nybörjare (speciellt ungdommen) kan få lite chock när dom tar en titt in i sin nya värld – Där diskutioner går gödheta om att ett spö under 2500kr eller en rulle för några hundralappar är totalt skit. “Man är ju inte en riktig fiskare om man inte har detta från det märket” osv…. Någon som känner igen en sådan kommentar?

Fiske är för alla, oasvett plånbok eller märket på prylarna.

I mina artiklar lägger jag en del fokus på tekniker, och försöker förklara att du behöver inte det där sjukt special byggda spöet behövs för att prova för exempel “Drop shot”. Jag önskar att förenkla saker och ting, öppna dörrarna till ett nytt tänk.

Att dyra rullar och spön har en bättre kvalitet, det är inte det som är frågan här. För exempel: En som fiskar väldigt mycket, en som fiskar mest stor och stark fisk hemma i laxälven – Ja, det underlättar med prylar som man vet håller, också i framtiden.

img_0675

Dyra prylar håller oftast längre, en stor hälleflundra på en plastrulle med linförare blir ofta katastrof…. Ja, ni fattar jag menar! Men alla behöver inte vara “up to date” med det mordenaste, alltid ha det dyraste eller köra runt i båten som precis lanserats i bass miljöet i USA. Jag har mött måååånga fiskare som är myyyycket duktigare än vad jag någonsin kommer att bli, och det enda dom har är vanliga, inte så dyra prylar.

Idag gillar jag bra kvalitet – speciellt för det fisket jag bedriver mest, jag måste kunna lita på det, för att jag fiskar extremt mycket i perioder. Men min båt är långt ifrån “Fancy”, det er en liten alumiumsbåt, gammal motor och ommålad svart full av fiskestickers.

img_7163

När jag började fiska, så var jag redan då pryltokig. Men som 14 årig var plånboken ganska smal och mina föräldrar kunde inte skämma bort mig med utrustning hit å dit! Jag fick önska mig det där spöet jag behövde.

En gång fick jag arbeta en kväll (cruising i Trollhättan) som rosförsäljare till mycket fulla folk på stan. Det var minst sagt ganska obehagligt som 16 årig flicka, i en stad full av onykterhet och vilda scener. Men jag körde kvällen ut, jag fick ihop 600 spänn, vilket jag tyckte var skitbra! Dagen efter tog jag min cykel, cyklade hela vägen från Trollhättan till Vänersborg – För att spendera mina 600 kr, på fiskeprylar. Det som en mini – julafton!

Så där har många utav dagens unga och nya fiskare, dom kämpar ihop sina pengar och handlar utifrån det. Det är långt ifrån rätt att racka ned på folk som inte har lika bra intäckt som dig! Dom är ju precis som dig, dom älskar att fiska mer än någon annan hobby/sysselsättning. Så återigen – är vi inte alla i samma båt?

Att bedriva vanligt fiske (inte dyra resor eller i dyra och exlusiva älvar) är något alla kan göra, oavsett årslön. Så sluta skräm bort dom som inte har möjligheten att köpa det spöet eller båten du precis ska köpa eller har köpt. Låt inte vår vackra hobby (som trots allt handlar om att komma ut i naturen) bli en sån där snobb-värld!

img_2176

Svartmåla inte dom där billiga dragen som finns på Biltema, det är folk (ganska många faktiskt) som behöver detta, som behöver fiskeprylar i en snäll prisklass för att kunna bedriva sin hobby. Och varför bli arga när en fisketidning har en annons från just Biltema eller likande? Det är ju jättebra, för både tidningen som får intäckter som gör att du har en fisketidning att läsa och för förbrukarna som då får info om vart dom kan handla billigt!

I den norska tidningen har jag börjat med en bra grej (tycker jag) – En billig VS dyr spalt, om olika prylar. Det visar sig ganska ofta att dessa billiga varianter är fullständigt OK!

Jag vill att så många som möjligt ska kunna njuta av fisket och öppna upp ögonen för nya metoder/tekniker, speciellt unga personer.

Du fiskar med precis vad du önskar! Kräver du högkvalitets produkter för ditt fiske, då prioriterar du det! Tillåter inte din lön/livsituation dyra prylar, då kör du på rimligare prylar, det finns det faktiskt massor av och dom är inte så tokiga alltid! Men sluta döm varandra, var inte så ytliga – Det blir ju inte något roligt utav det!

Hjälp istället varandra med att tipsa om billigare varianter till dom som önskar det, har du rensat ut fiskeboden och hittat prylar du verkligen inte behöver? Ge det du kan till din lokala fiskeförening eller en bekant som behöver!

img_2240

Vår rensningen av min fiskebod är rätt runt hörnet – Det finns garanterat prylar där jag kan klara mig utan. Dessa prylar kommer jag att ge till min lokala förening och till dom ungdommarna som vill ge sig in i fiskevärlden!

Jag gillar inte snobbar, oavsett om det gäller fiske eller bara generella snobbar, jag tycker det blir ytligt och väldigt ointeressant… Så snälla fiskevärlden – Gör inte detta till en sådan där “snobb-hobby”, det tror jag många uppskattar!

Ja, det var allt… Nu måste jag packa ned mina väskor för årets semester till Thailand, och självklart har jag med mig fiskeprylar! Så håll gärna ögonen öppna för en liten Vlogg! Tanken är att visa (eftersom jag vet att många svenskar/norskar drar hit om vintern) hur du kan fiska exotiskt på semestern – Utan att boka in dig i dyra Big Game båtar eller i en dyr sjö med monsterfiskar! Det kan vara riktigt roligt utanför hotellet – Men mer om detta när jag kommer hem igen!

Återigen, tusen tack för ert engagemang och att ni både läser/uppskattar mina inlägg! Jag är jättetacksam för detta och sånt engagemang gör mig uppriktigt glad!

Götta er i helgen och försök komma ut å fiska lite!

 

Think Fishy/

Emma

4 thoughts on “Fiske behöver inte vara en “snobb-sport”.

  1. Jag tycker du har helt rätt. Det gör ju inget att folk har dyra grejer, men man kan inte racka ner på allt som den yngre generationen har råd med.
    Bra inlägg!

    Like

  2. Tack för trevlig läsning.
    Jag hittade tillbaka till fisket igen för snart 1 år sedan. Otroligt vad det har utvecklats på betesfronten med mjukbeten och tailbeten. Det har dock redan blivit en dyr prylsport sedan jag fiskade aktivt senast. Nu när man är tillbaka är det bara jerk och gummibeten som gäller känns det som. Och dyrt blir det när du “måste” ha alla femtioelva färgerna och alla modeller samt storlekar för att kunna downsiza vissa dagar enligt experterna. Dock motbevisade jag just detta när jag tog ett nytt nutids PB 9.3kg 108 cm i höstas på just ett billigt bft roots spö och en platypus wobbler på bondtrolling. Men det tips jag vill slå ett slag för är: kolla begagnat. Gå med i köp och sälj grupper på fejjan mm. Det går att hitta mycket smått o gott för barn/ungdomar och de med mindre i plånboken. Jag fyndade häromdagen ett fin fint jerkspö+rulle för under 1000:-. Dessutom kan begagnade beten t o m vara bättre än nya. Skitfiske på er där ute!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s