Det är därför jag fiskar.

I förra inlägget berättade jag om hur förbannelsen bröts och hur det plötsligt lossnade.

Efter denna dag, så var det tydligt att fisket i sjön var på G, så jag och mannen bestämde oss för att köra en satsning hela helgen.

Min man Atle är ju metare och jag spinnfiskare, så vi hyrde den lilla stugan vid sjön och delade upp i skift – Jag ut på kvällen och skrämmande tidigt på morgon, han ut på natten.

Vi skulle mysa till det ordentligt på Fredagskvällen vid sjön med skaldjur och vitt vin, men jag ville ändå ut en snabb tur där gösarna bet dagen innan.

Detta grund, mitt i sjön, kan vara lite svår lokaliserat men efter en del kikande på ekolodet hamnade jag rätt.

I nästan första kastet smäller en helt ok gädda på och jag blir så nöjd över att förbannelsen fortfarande håller sig undan.

IMG_5334

Jag jiggar på och plötsligt är det som om spöet exploderar i armen på mig – jag anar gös med en gång (dom förra gösarna har gått på otroligt hårt!).

Det känns fort att det är en bättre fisk, jag försöker väldigt försiktigt att pressa fisken uppåt i vattnet, men det är omöjligt… Varende försök resulterar i en kraftig och aggressiv rusning! Att stora gösar fightar otroligt hårt är ett faktum!

Efter ganska många minuter och mycket försiktig drillning, dyker det upp en brunaktig skugga i vattnet – Jag ser med en gång att detta är ny PB (sista pb är på 6,6kg och för 7 år sedan…), då börjar armar och ben skaka!

Men med dessa gösar måste man vara otroligt snabb med hantering, så jag stressar och väger gösen till 7 kg! Den simmar starkt tillbaka igen.

Jag blir stum för ett ögonblick och efter jag fått en high five av lilla hunden Molly, får jag sätta mig ned på knä i båten.

(blodet på bilden är faktiskt mitt, min vänster hand var helt uppköttad efter både gäddor och gösar – blödde som en slaktad gris…!)

IMG_5347

Jag bestämmer mig för att ge mig på toppen, köra in och njuta vin och räkor som firande!

Efter ett fåtall timmars sömn är det på`t igen! Min fiskepolare Andreas möter mig utanför stugan och vi tar över från nattskiftet (som gav bra utdelning).

Tidigt på morgonen går gäddorna upp och jagar på en viss brant, så vi kör ut dit med en gång.

Andreas blir ganska förvånad över hur aktiva gäddorna är, det är bonanza! Han själv har spenderat många timmar i samma sjö åren före och det har varit frustrerande.

IMG_5356

 

Medans jiggen sjunker i ett kast, känner ett litet “tap” och gör snabbt mothugg – det svarar otrolig tungt på det lätta softlure-spöet med en gång. Fighten drar ut på tiden, fisken går djupt och tungt. Jag inser i slutet av fighten att detta är en riktigt bra fisk och mina ben börjar skaka och armarna blir svaga…

Gäddan når tillslut ytan, någon meter från båten och det enda jag ser är ett gigantiskt huvud! Andreas står och filmar, så här är det ingen hjälp att få.

Jag pressar spöet bakåt och håven framåt, men klarar inte helt att fösa in fisken i håven. Då ser jag det ingen vill se – Den ena stingerkroken sitter fast i håven!

IMG_5363

Jag får en kraftig känsla av panik och pressar allt jag kan, hela fisken är i håven, kroken lossnar från käften…! Men i sista sekund får jag lyft håvnätet och gäddan är säkrad!

Som sagt, Andreas har hela spektaklet på film… Och det blev ett spektakel, jag kan inte hållas ansvarig för alla konstiga uttalanden och ord… och jag lovar att jag ska bjuda på detta klipp snart!

IMG_5379

Gäddan mätte 114cm och vägde 11kg, jag var i drömlandet! Efter allt det hysteriska la sig, så var det bara att “take a knee” ännu en gång!

IMG_5392

Vilken helg detta var, precis det jag behövde – Från egentligen Torsdagen till söndagen vart det tung-gung hela tiden!

Men – allt detta har verkligen inte kommit gratis.

Jag kan nog inte komma ihåg senast jag fick så lite sömn, så många kast och så tidiga väckarklockor som denna perioden! Stor fisk, det kräver en del uppoffringar och satsningar. Men ger du dig fan på det, satsar och lägger tid – Då kommer dom!

Det kan verka hopplöst i början, och när du känner den värsta hopplösheten – Det är just då du ska pressa dig ännu mer, gå upp ännu tidgare och ta ännu flera kast!

För att denna känslan av att det lossnar, att det lossnar på riktigt – Det är en så stark känsla, som bara fiskare kan känna igen sig i, som tvingar dig ned på bara knäna. Du blir helt enkelt överväldigad, du vet inte helt vart du ska ta vägen.

Just dessa få ögonblick och stunder som man får uppleva som fiskare, det är just därför jag fiskar! Det är dessa “glimtarna” man jagar på, dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år. För att dessa glimtarna gör att allt annat bara försvinner – Det är då du är så nära drömvärlden som du kommer. Det finns ytterst få ting i världen som kan mäta sig mot detta (som fiskare) – Det är därför jag fiskar!

Vem håller med mig?

Think Fishy/

Emma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s